Δορυφορικές εικόνες

Χάρτης φωτορύπανσης μπορεί να φτιαχτεί αν βασιστούμε σε δορυφορικές εικόνες. Η τελευταία δορυφορική εικόνα της νυχτερινής Γης που απεικονίζει τη φωτορύπανση δημοσιεύθηκε το 2012 και βασίστηκε σε δεδομένα από το δορυφόρο Suomi NPP από 18/4 έως 23/10 του 2012 και είναι γνωστή και ως “Black Marble”. Μπορείτε να βρείτε link για να κατεβάσετε τις εικόνες υψηλής ανάλυσης εδώ.


Με επεξεργασία των δεδομένων από τους δορυφόρους μπορούν να προκύψουν και ειδικοί χάρτες φωτορύπανσης. Οι παρακάτω εικόνες αποτυπώνουν τη λαμπρότητα του ουρανού από τεχνητές πηγές φωτισμού. Με κόκκινο χρώμα αποτυπώνονται οι περιοχές έντονης φωτορύπανσης ενώ με σειρά αμέσως λιγότερο έντονης φωτορύπανσης είναι οι περιοχές με πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο και μπλε ενώ με μαύρο είναι οι περιοχές χωρίς φωτορύπανση. Οι χάρτες προέχονται από το ιταλικό Istituto di Scienza e Tecnologia dell’Inquinamento Luminoso στη σελίδα του οποίου μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για τη μεθοδολογία και τη σημασία των χαρτών.

Ο χάρτης της Ελλάδας

Όπως παρατηρούμε, το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα εστιάζεται στο λεκανοπέδιο Αττικής, τη Θεσσαλονίκη και μερικές μεγάλες πόλεις της Ελλάδας ωστόσο το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, πλην των ορεινών, υποφέρει από κάποιου βαθμού φωτορύπανση. Δυστυχώς, μιας και οι χάρτες αυτοί στηρίζονται σε δεδομένα δεκαετίας, πιθανότητα το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί. Σε ορεινούς όγκους όπως στην Πελοπόννησο και στην Ήπειρο καθώς και στην Κρήτη και σε κάποια νησιά παρατηρούνται οι σκοτεινότεροι ουρανοί της χώρας.


Ο χάρτης της Ευρώπης

Στην Ελλάδα και την ανατολική Ευρώπη παρατηρείται η καλύτερη κατάσταση αναφορικά με τη φωτορύπανση στην Ευρώπη. Παρατηρούμε πως το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης, και όλη η κεντρική Ευρώπη, έχει ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα.


Ο χάρτης του κόσμου

Σε παγκόσμια κλίμακα, οι ανεπτυγμένες χώρες όπως της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και η Ιαπωνία έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Μέρη όπως η Αφρική, η Νότια Αμερική, η Ωκεανία και η κεντρική Ασία παραμένουν εν πολλοίς σκοτεινές κάτι που ασφαλώς συνδέεται άμεσα με το ποσοστό τεχνολογικής και οικονομικής ανάπτυξης.