Τα φώτα της πόλης ρυπαίνουν τον ατμοσφαιρικό αέρα λένε Αμερικανοί επιστήμονες PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2010 18:28

Τα φώτα που φωτίζουν τις πόλεις τα βράδια επιδεινώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Η έρευνα που παρουσιάστηκα από την Αμερικανική Γεωφυσική Ένωση στο Σαν Φρανσίσκο εκτιμά πως το φως που διαχέεται προς τον ουρανό εκκινεί χημικές διεργασίες που μολύνουν τον αέρα.

Ειδικότερα, οι χημικές ουσίες που εκπέμπονται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων ή από τα εργοστάσια κατά τη διάρκεια της ημέρας διασπώνται φυσικά κατά τις νυχτερινές ώρες από την ουσία οξείδιο του αζώτου (ή ρίζα του αζώτου).

Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε κοντά στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες, ο νυχτερινός φωτισμός καταστρέφει τη ρίζα του αζώτου, αφήνοντας άθικτες τις περισσότερες βλαβερές χημικές ουσίες που έχουν εκλυθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο Harald Stark της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ είπε πως αν τα φώτα της πόλης στρέφονταν προς το έδαφος αντί για τον ουρανό, όπου επηρεάζουν τα ανώτερα τμήματα της ατμόσφαιρας, θα μπορούσαν να αποτραπούν οι βλαβερές συνέπειες του φαινομένου.

Πηγή: http://www.econews.gr/2010/12/14/fota-polis-molinsi-aera/