Το blog της φωτορύπανσης στην Ελλάδα
Νέος Άτλας φωτορύπανσης, τα LED και η θέση της Ελλάδας PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016 07:55Ο νέος Άτλας της φωτορύπανσης που μόλις δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances καταγράφει τη δραματική κατάσταση της φωτορύπανσης. Το 99% Ευρωπαίων και Αμερικανών ζουν σε συνθήκες φωτορύπανσης ενώ παγκοσμίως το ποσοστό είναι 80%. Η Ελλάδα είναι η 15η παγκοσμίως πιο φωτορυπασμένη πόλη όσον αφορά το ποσοστό πληθυσμού που ζει σε συνθήκες φωτορύπανσης, αποτέλεσμα της μεγάλης συγκέντρωσης του πληθυσμού στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις.


Η ελληνική ύπαιθρος και τα ελληνικά βουνά βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα ωστόσο ο κίνδυνος ραγδαίας επιδείνωσης τα τελευταία χρόνια είναι υπαρκτός. Αιτία η επικείμενη αντικατάσταση μεγάλου τμήματος του εξωτερικού φωτισμού με LED. Η αντικατάσταση των λαμπτήρων νατρίου υψηλής πίεσης (με το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα) που επικρατούν στον οδοφωτισμό και το δημόσιο φωτισμό εξωτερικών χώρων με LED θερμοκρασίας χρώματος 4000K μπορεί να οδηγήσει σε 2 έως 3 φορές αύξηση της φωτορύπανσης καθώς οι αυξημένες εκπομπές στο κυανό τμήμα του φάσματος των LED οδηγούν σε μεγαλύτερη σκέδαση του φωτός στην ατμόσφαιρα και αύξηση της φωτορύπανσης. Η πιθανή αυτή αλλαγή καταγράφεται στο παρακάτω animation που προσομοιώνει την αύξηση της φωτορύπανσης αν ο εξωτερικός φωτισμός μεταβεί σε LED συσχετισμένης θερμοκρασίας χρώματος 4000K.

Σύνδεσμοι: Πρακτικός οδηγός φωτισμού LED από την IDA

 
Επόμενες ημερομηνίες του Globe at Night: 29/4 - 8/5 PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016 12:15

Το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA), οργανώνει για την Ελλάδα το παγκόσμιο πρόγραμμα "Ο πλανήτης Γη το βράδυ..." - Globe at Night 2016. Ο αστερισμός που πρέπει να παρατηρήσετε για τον μήνα Απρίλιο είναι ο Λέοντας. Επόμενη περίοδος παρατήρησης: 29 Απριλίου - 8 Μαΐου

Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα του προγράμματος στο Εθνικό αστεροσκοπείο.

 
Εβδομάδα σκοτεινών ουρανών 4-10 Απριλίου 2016 PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016 09:51

Η διεθνής εβδομάδα σκοτεινών ουρανών καθιερώθηκε το 2003 και είναι μια ευκαιρία για ενημέρωση του κοινού γύρω από τη φωτορύπανση με τη διοργάνωση εκδηλώσεων και ενημερωτικών ενεργειών. Για το 2016 η εβδομάδα σκοτεινών ουρανών ορίστηκε για 4-10 Απριλίου 2016.

Ενθαρρύνουμε όλους εσάς να χρησιμοποιήσετε το παρακάτω υλικό που το darksky.gr έχει αποδώσει στα ελληνικά:


Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε το υλικό σε υψηλή ανάλυση:

http://www.darksky.gr/material/DSW2016-postcarg-gr-1.pdf

http://www.darksky.gr/material/DSW2016-postcarg-gr-2.pdf


Εδώ μπορείτε να δείτε το σχετικό promo video για την φωτορύπανση (https://www.youtube.com/watch?v=fDZofvxSqFE)Καθώς και το υλικό από τη διεθνή προσπάθεια:

http://darksky.org/dark-sky-week-2016/

 
Ίδρυση ελληνικού παραρτήματος της International Darksky Association PDF Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 27 Μαρτίου 2016 19:39

Από το Μάρτιο του 2016, η ομάδα του darksky.gr βρίσκεται στην ευτυχή θέση να εκπροσωπεί στη χώρα μας τον σημαντικότερο παγκόσμιο οργανισμό που ασχολείται με τη φωτορύπανση με την ίδρυση ελληνικού παραρτήματος της International Darksky Association. Το "IDA Greek Chapter" ιδρύθηκε με σκοπό να θέσει στη διάθεση της ελληνικής εκστρατείας το κύρος και την τεχνογνωσία του παγκόσμιου αυτού οργανισμού.

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 Επόμενο > Τέλος >>